Menu
Menu
Treść
Nawigacja
Treść
KGW Kalino poleca Kotlet Kaliński z kapustą zasmażaną
Składniki na kotlety:
1 kg mięsa mielonego, 2 średnie cebule
2 jajka, 1 czerstwa bułka, smalec do smażenia
pieprz, sól i ulubione przyprawy do smaku
Składniki na kapustę:
1 kg kwaszonej kapusty, 1 cebula
1 łyżka stołowa smalcu do smażenia
wegeta, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso na kotlety najlepiej zmienić samemu , a wspaniale do tego nada się łopatka lub karczek. Następnie wyrobić ze wszystkimi składnikami.
Cebulka i czerstwa bułka ma być starta na tarce. Masa po wyrobieniu ma się swobodnie odklejać od dłoni. Uformowane kotlety smażymy na małym ogniu, ale na dobrze rozgrzanej patelni, by się upiekły w środku i ładnie przyrumieniły.
Przygotowując kapustę, zaczynamy od podsmażenia cebulki, następnie dodajemy wypłukaną i posiekaną kapustę. Całość do smaku przyprawiamy. Smażymy dopóki kapusta nie zmięknie i nabierze złocistego koloru. Ta tradycyjna staropolska potrawa jest wciąż podstawą naszej kuchni.
Wszystkim smakoszom życzymy smacznego!
Baba Wielkanocna z wody - KGW Grodzisko
Składniki:
3 1/2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
10 dag drożdży
3 jajka
1 szklanka cukru
aromat cytrynowy
tłuszcz i bułka tarta do formy
WYKONANIE:
3 szklanki mąki dokładnie wymieszać z drobno posiekaną 1 kostką margaryny i 10 dag drożdży. Następnie ubić trzy całe jajka i szybko wyrobić. Ciasto utopić w dużej ilości ciepłej wody
(np. w dużym garnku). Gdy wypłynie na powierzchnię dodać pół szklanki pozostałej mąki, szklankę cukru oraz aromat i jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto.
Włożyć do wysokiej foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180 at. C. do suchego patyczka.
Po przestudzeniu gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Tradycyjny polski miodownik od Koła Gospodyń Wiejskich w Grodzisku























Kurczak faszerowany - przepis Koła Gospodyń Wiejskich Janówka z Gminy Andrespol
Polecamy Państwu kurczaka faszerowanego mięsem mielonym. Wystarczy trochę zręczności i czasu, by go przygotować. Jest soczysty, aromatyczny, smaczny i łatwy do porcjowania.
Składniki:
1 duży kurczak
3-4 wątróbki drobiowe
0,7 kg mięsa mielonego
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
5 dag rodzynek
bułka tarta
sól, pieprz, majeranek
przyprawa do kurczaka