Menu

Treść

Nawigacja

Treść

KGW Kalino poleca Kotlet Kaliński z kapustą zasmażaną

Składniki na kotlety:
1 kg mięsa mielonego, 2 średnie cebule
2 jajka, 1 czerstwa bułka, smalec do smażenia
pieprz, sól i ulubione przyprawy do smaku

Składniki na kapustę:
1 kg kwaszonej kapusty, 1 cebula
1 łyżka stołowa smalcu do smażenia
wegeta, sól, pieprz do smaku

B0K2USy37U8KAAAAAElFTkSuQmCC

 

Sposób przygotowania:
Mięso na kotlety najlepiej zmienić samemu , a wspaniale do tego nada się łopatka lub karczek. Następnie wyrobić ze wszystkimi składnikami.
Cebulka i czerstwa bułka ma być starta na tarce. Masa po wyrobieniu ma się swobodnie odklejać od dłoni. Uformowane kotlety smażymy na małym ogniu, ale na dobrze rozgrzanej patelni, by się upiekły w środku i ładnie przyrumieniły.
Przygotowując kapustę, zaczynamy od podsmażenia cebulki, następnie dodajemy wypłukaną i posiekaną kapustę. Całość do smaku przyprawiamy. Smażymy dopóki kapusta nie zmięknie i nabierze złocistego koloru. Ta tradycyjna staropolska potrawa jest wciąż podstawą naszej kuchni. 
Wszystkim smakoszom życzymy smacznego! 

 


 

Baba Wielkanocna z wody - KGW Grodzisko

Składniki: 
3 1/2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
10 dag drożdży 
3 jajka 
1 szklanka cukru 
aromat cytrynowy 
tłuszcz i bułka tarta do formy 

FOJvgAAAABJRU5ErkJggg==

 

WYKONANIE:
3 szklanki mąki dokładnie wymieszać z drobno posiekaną 1 kostką margaryny i 10 dag drożdży. Następnie ubić trzy całe jajka i szybko wyrobić. Ciasto utopić w dużej ilości ciepłej wody 
(np. w dużym garnku). Gdy wypłynie na powierzchnię dodać pół szklanki pozostałej mąki, szklankę cukru oraz aromat i jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto. 
Włożyć do wysokiej foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180 at. C. do suchego patyczka.
Po przestudzeniu gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować. 

Tradycyjny polski miodownik od Koła Gospodyń Wiejskich w Grodzisku

 
vc2tnMeCLVy+MHofowNRg1cGeo3aYzdm9yJZnEaqEFF2QthSm9OplAZ0ZlUDOr64Ju0YU5w+6fYILW3wJxpdOoH+H8AbqbKmm4+zAAAAAElFTkSuQmCC
 
Składniki:
 
- Ciasto
3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
3 jajka 🥚🥚🥚
4 łyżki miodu 🍯🍯🍯🍯
1/2 kostki masła 🧈
2 łyżeczki sody 🥄🥄
 
- Krem:
700 ml mleka 🥛
10 łyżek kaszy manny 🥄
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła 🧈
 
Wykonanie:
🍰 Składniki na ciasto połącz, wyrób na gładką masę, podziel na cztery równe części.
🍰 Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj cienko porcję ciasta, włóż do formy, nakłuj widelcem.
🍰 Piecz 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
🍰 Wystudzone ciasto wyjmij z formy. W ten sam sposób upiecz pozostałe porcje ciasta.
🍰 W 200 ml mleka rozmieszaj kaszę mannę. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do wrzącego mleka dodaj kaszę i gotuj.
🍰 Masło zmiksuj na puszystą masę, dodawaj po łyżce wystudzoną kaszę mannę.
🍰 Produkty muszą się połączyć na gładki krem.
🍰 Blaty ciasta okrój na brzegach aby powstała posypka. Nasącz wodą z miodem i cytryną.
🍰 Przekładaj blaty kremem, na wierzch wyłóż ostatnią porcję kremu i posyp posypką.
🍰 Odstaw do lodówki na minimum 4 godziny
 
Smacznego!
 

Kurczak faszerowany - przepis Koła Gospodyń Wiejskich Janówka z Gminy Andrespol

Polecamy Państwu kurczaka faszerowanego mięsem mielonym. Wystarczy trochę zręczności i czasu, by go przygotować. Jest soczysty, aromatyczny, smaczny i łatwy do porcjowania.

 

Składniki:

1 duży kurczak

3-4 wątróbki drobiowe

0,7 kg mięsa mielonego

1 jajko

1 pęczek natki pietruszki  

5 dag rodzynek

bułka tarta

sól, pieprz, majeranek

przyprawa do kurczaka